top of page

Filosoferen met kinderen 

Cursus Filosoferen met Kinderen (Kinderfilosoof - level 1)

Filosoferen met kinderen krijgt steeds meer aandacht. Door te filosoferen leren kinderen niet alleen hun eigen ideeën te onderzoeken en te articuleren, maar ook kritisch en logisch te denken, luisteren en samen te werken – vaardigheden die op school en in de huidige veeleisende maatschappij zeer van pas komen. Maar hoe voer je eigenlijk een filosofisch gesprek met kinderen? Hoe formuleer je filosofische vragen waarmee kinderen zelf op onderzoek uit gaan?

 

In de cursus ‘Filosoferen met kinderen’ aan de HTF leer je onder begeleiding van zeer ervaren kinderfilosofen hoe je filosofische vragen kunt formuleren en kinderen kunt stimuleren om die te onderzoeken. Vanuit de theoretische inzichten over de didactiek en pedagogiek, krijg je verschillende methoden en opdrachten aangereikt, waarmee je met andere cursisten en HTF-studenten gaat oefenen. Vervolgens ontwerp je zelf een aantal lessen, die je gebruikt bij ten minste vier filosofische gesprekken met kinderen. 

 

Aan het eind van de cursus heb je geoefend met de belangrijkste principes van:

✓  het voeren van een filosofisch gesprek met kinderen en jongeren;

✓  de rol van de filosofisch gespreksbegeleider;

✓  het bepalen van het filosofisch gehalte van een vraag, gesprek of gespreksonderwerp.

 

VOOR WIE?

Deze cursus is geschikt voor iedereen in het onderwijs en daarbuiten die wil kennismaken met kinderfilosofie, zoals leraren in het basisonderwijs en/of mensen met een filosofische achtergrond. Ook geschikt voor docenten/coördinatoren Burgerschap die een filosofische invulling willen geven aan hun burgerschapsopdracht. De HTF kan ook meerdere leerkrachten van een school (of koepel) trainen. Er is maatwerk mogelijk. 

 

Let op: Cursisten zonder filosofische en/of pedagogische en didactische achtergrond wordt aangeraden om bij HTF een of meerdere losse modules te volgen. 

 

OPZET CURSUS

Er zijn vier cursusavonden op dinsdagavond, verspreid over ongeveer drie maanden (periode november 2023 - januari 2024). Deelnemers worden geacht per cursusavond een dag aan zelfstudie en voorbereiding te besteden. Deelnemers moeten ook vier lessen met kinderen voorbereiden en leiden; de vierde wordt bijgewoond door de docent. De module wordt afgesloten met een assessment, waarbij de cursist reflecteert op haar/zijn nieuwe vaardigheden, op basis waarvan het officiële ‘level 1’-certificaat kan worden toegekend. 

 

LOCATIE

Utrecht | Australiëlaan 23-25

DATA

28-11-2023

12-12-2023

09-01-2024

23-01-2024

KOSTEN

De prijs van de cursus ‘Filosoferen met kinderen’ is € 525,00, inclusief literatuur, studiemateriaal, lesbezoek en het assessment Kinderfilosoof - level 1.

 

UITBREIDING MOGELIJK

  • Een uitgebreider, op maat gemaakt programma met begeleiding kost €99 per studiepunt extra.

  • Onder voorwaarden kan de HTF ook maatwerk leveren voor een ‘Kinderfilosoof level 2’-traject, waarin een een behoorlijk aanta; filosofisch-inhoudelijke, pedagogische en didactische modules moeten worden doorlopen.

Let op: voor deze cursus kunt u een STAP-subsidie aanvragen (tot €1.000,-). 

AANMELDEN >

 

MEER INFORMATIE

 

​Neem contact op met Paul Teule MA, directeur Onderwijs, p.teule@hogeschoolvoortoegepastefilosofie.nl

Lees HIER  meer over de standaarden behorend bij Level 1 door he

Centrum Kinderfilosofie. 

newsletter_bird-300x300-1.png.webp
LOGO-NIEUW.png.webp
bottom of page