Scaling Happiness | Jelle de Boer

October 11, 2014

Kun je meten hoe gelukkig iemand is?

Een recent ontwikkelde methode peilt de emoties die mensen ervaren in bepaalde situaties. Vervolgens wordt een geluksindex berekend door de scores van ‘negatieve emoties’ zoals verdriet en woede af te trekken van ‘positieve emoties’ zoals vrolijkheid en plezier. Maar kan dat wel? Zijn onze emoties geschikt om er een schaal mee te construeren? Wat zouden eigenlijk de voorwaarden moeten zijn om zo’n emotie-geluksschaal te kunnen laten werken?

HTF docent Dr. Jelle de Boer publiceerde het filosofische onderzoek naar de methode om geluk bij mensen te meten in het tijdschrift Philosophical Psychology

Het hele artikel aanvragen?

Het artikel kan op aanvraag toegestuurd worden. Mail je aanvraag naar  j.s.deboer@tudelft.nl

Jelle de Boer (1964) studeerde economie en filosofie. Hij promoveerde in 2006 aan de Universiteit van Amsterdam in de filosofie. Momenteel is hij als docent filosofie verbonden aan de Technische Universiteit Delft. Sinds 2009 is hij hoofdredacteur van het Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte. Hij heeft gepubliceerd in internationale filosofietijdschriften, zoals Economics and Philosophy, Biology and Philosophy en Philosophical Psychology. Daarnaast hij mederedacteur van de bundel Well-Being in Contemporary Society en heeft hij het hoofdstuk ‘Egoïsme en Altruïsme’  voor het Basisboek Ethiek (Boom) geschreven.