Een tweede opleiding na je bachelor of master onbetaalbaar? Niet bij de HTF!

July 7, 2015

Doorstuderen nadat je je bachelor of master hebt behaald?

Voor studenten die de smaak van het studeren te pakken hebben is doorstuderen vaak onbetaalbaar.

Collegeld tweede opleiding

Heb jij eerder (na 1 september 1991) een bachelor- of master­opleiding afgerond en wil je een tweede studie volgen?

Sinds kort is dit een kostbare aangelegenheid geworden. Hoe komt dit?

Instellingstarief

Volg je een tweede studie, dan val je bij reguliere hbo-instellingen en universiteiten onder het tarief van het instellingscollegegeld. In de praktijk betekent dit dat de opleidingsaanbieder geen overheidsfinanciering voor jou ontvangt, hetgeen wordt verrekend in hogere collegegelden (variërend van ca € 6000 voor een bachelor tot meer dan € 30000 voor en tweede master).

Bij de HTF betaal je gewoon het vastgestelde jaartarief, nl. €2500 per collegejaar.

Betaalbaar particulier onderwijs

De Hogeschool voor Toegepaste Filosofie is een particuliere opleiding, die kwalitatief hoogwaardig onderwijs verzorgt en begeleiding op maat biedt. Het collegegeld dat de HTF vraagt, ligt desondanks verhoudingsgewijs lager dan de max. tarieven die het reguliere hbo rekent.

Noot: de kosten voor reguliere 4-jarige hbo-opleidingen deeltijd zijn maximaal € 1951 per jaar volgens de vastgestelde wettelijke norm voor het studiejaar 2015/2016. Dat betekent max. € 7804 exclusief de bijkomende kosten zoals de kosten voor de 21+toets, etc. De studiekosten van de HTF bedragen €2500 per jaar, met een totaalbedrag van € 7500 bij een driejarige studie, inclusief examengelden, inschrijfgeld, (indien nodig) de 21+toets en/of het beoordelen van vrijstellingen. (indexering voorbehouden)

Belastingvoordeel

Belastingtechnisch kan het aantrekkelijk zijn om een deeltijdopleiding te volgen, zowel voor de student als de werkgever.

Belastingvoordeel voor particulieren

Als je studeert, maak je kosten voor boeken of materiaal dat je voor je studie nodig hebt. Ook betaal je lesgeld of collegegeld. De kosten die je hebt gemaakt mag je aftrekken van je inkomsten. Berekening: tel de studiekosten en andere scholingsuitgaven van de studie die je volgde bij elkaar op. Vervolgens trek je hier de vergoeding die hebt gekregen (bijvoorbeeld van je werkgever) van af. Tot slot trek je hiervan de drempel af. Deze is € 250 vanaf 2013. Het bedrag dat overblijft, is jouw aftrek voor studiekosten. Een belangrijke voorwaarde is dat je de kosten zelf hebt betaald. In het aangifteprogramma en het aangifteformulier staat wat je wel en wat je niet kunt aftrekken.

Stage als onderdeel van je opleiding

Loop je stage of werk je als onderdeel van je opleiding? En heb je daarvoor een stagevergoeding ontvangen? Dan was je in loondienst bij het bedrijf waar je stage loopt. Het kan dan zijn dat er te veel belasting wordt ingehouden op je stagevergoeding of loon. Je kunt de te veel betaalde belasting terugkrijgen door aangifte te doen.

Subsidieregeling voor werkgevers

Het is voor werkgevers wellicht aantrekkelijk om medewerkers een deeltijdopleiding bij de HTF te laten volgen.

Met deze investering kan de werkgever in aanmerking komen voor belastingvermindering als tegemoetkoming in de studiekosten. Dit is vastgelegd in de Wet vermindering afdracht (Wva). De Wva geldt voor bijna alle sectoren van het bedrijfsleven.

Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie over de fiscale mogelijkheden.

Neem gerust contact op bij eventuele vragen.