top of page

Actueel

De utopie van de vrije markt - lezing Hans Achterhuis | door student Geert Hovens


'De utopie van de vrije markt'

Op donderdag 19 november was voormalige Denker des Vaderlands Hans Achterhuis te gast in Venlo. Op uitnodiging van Fair Venlo interviewde Frans Pollux hem over zijn boek ‘De utopie van de vrije markt’ dat in 2010 verscheen. Na de pauze was er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Het boek behandelt met name de ideologie van het neoliberalisme. Met haar boek ’Atlas Shrugged’ heeft Ayn Rand als tegenhanger van Marx’s Das Kapital een kapitalistisch manifest geschreven. Het boek is in Amerika enorm populair. De onbeperkte vrijheid in haar ‘Objectivisme’ sprak behalve publiek ook Alan Greenspan aan, die tot 2006 de president was van de Amerikaanse Federal Reserve Bank. De kredietcrisis onderstreept het utopisch karakter van Rands gedachtegoed, die voornamelijk gebaseerd is op een laisser faire politiek.

Kritiek op privateringszucht

Hans Achterhuis bekritiseerde de privatiseringszucht van de Nederlandse overheid. Voor bepaalde sectoren zoals de spoorwegen en het welzijnswerk kun je het niet aan de marktwerking overlaten maar zul je als overheid de verantwoordelijk blijven nemen.

Politieke utopie

Met betrekking tot het Midden-Oosten stelde Achterhuis dat de opstand in Libië in 2011 de start is geweest van een vanuit het Christendom ingegeven steun- en hulpactie. Na de verdrijving van dictator Khadaffi heeft het ontstane gat geleid tot chaos. In Afghanistan, Irak en Syrië idem dito, waardoor onder andere een organisatie als IS voet aan de grond heeft gekregen. De landgrenzen zoals we die in het Midden-Oosten kennen zullen er over enkele tientallen jaren heel anders uitzien.

Jaar van de Utopie 2016

Omdat 2016 het Jaar van de Utopie is – Thomas More’s Utopia verscheen in1516 – zal Achterhuis de komende tijd nog vaak in Nederland zijn te zien en horen.


bottom of page