Het leven bracht me hier | door student Frost Heppener

December 9, 2015

Ik kan zien zonder dat ik zie. Voor mij is de duisternis zo helder als licht. Wat ik weet, is wat ik zie. Wat ik denk, vat de ander niet. Wat ik wil, geef ik aan de ander. Een gevecht ga ik niet uit de weg. Vrede krijg ik van mezelf. Rust haal ik uit de kou. Tot het einde zou ik willen gaan. Deze kracht kwam uit mij, uit de schaduw ben ik toen gestapt. Ik bid niet, ik doe. Mijn aard is daarom groter dan een god.

Wat bracht me hier?

In deze wereld krijg je meer met oneerlijkheid en onrechtvaardigheid te maken dan iedereen denkt. We leven echter niet om te bezwijken van de pijn, maar er sterker door te worden, te leren van onze tegenslagen, vallen en opstaan. De belangrijkste les die je kunt leren in het leven om het voor jezelf betekenis te geven en tegelijk moreel over te komen, is geloven in jezelf. De ultieme kracht krijg je niet door iets of iemand, maar uit de waarden diep in je.

Stempel

Het begon doordat ik op mijn zevende een stempel op mijn voorhoofd kreeg over wat ik was, waardoor ik van mijn kindertijd werd beroofd. Wat ik deed, maakte me automatisch vreemd en gek. Overleven deed ik door de steun van mijn ouders en de hoop op een betere toekomst. De woede in mij gaf me kracht om door te zetten, ondanks de terugkomende tegenslagen en onzekerheid. Dit hield aan tot aan het begin van mijn volwassenheid, want ik wist uiteindelijk mijn ware ik te vinden en de rest te accepteren zoals die eenmaal is.

Vrijheid

Toen ik vanaf dat moment in mezelf begon te geloven, vielen de boeien van mijn lijf en verkreeg ik mijn vrijheid. Doordat ik toen de tijd zoveel had meegemaakt, besloot ik alles op papier te zetten. En in die ene seconde dat ik de eerste letters op papier liet verschijnen, volgde de rest in sneltreinvaart. Alles waar ik mee zat, alle vragen die ik had over het leven en alles wat ik had meegemaakt, kwam in één keer naar de oppervlakte. Mijn gedachten vonden hun weg naar buiten en zodoende kon ik eindelijk mijn eigen levensbeschouwing opzetten. Toen bedacht ik bij mezelf dat het dit was waar ik mijn leven aan wilde wijden.

Filosofie

Mijn filosofie is alleen maar gebaseerd op ervaring en op twijfel, al geloof ik wel dat er een objectieve, existentiële realiteit bestaat, waar wij allemaal mee te maken hebben. Ik geloof dat je dat kunt vinden in elke levenservaring. Ervaring is voor ons de meest zuivere bron van kennis: zij was altijd mijn leermeester. Alle vormen van kennis zijn volgens mij hieruit ontstaan, al blijft het natuurlijk gissen. Toch lijkt het me niet essentieel dat je op het slagveld moet hebben gestaan om te weten hoe de realiteit in elkaar zit, als je maar weet dat je bepaalde zaken niet kunt ontkennen.

Meer dan alleen nadenken

Filosofie is ook meer dan alleen nadenken over het leven. Als je openstaat voor alles, dan staat opeens de hele wereld tot je beschikking. Filosofie kun je daarom plaatsen naast de term ‘avontuur’. Als je houdt van uitdagingen, nieuwe ontdekkingen en je bent nieuwsgierig naar antwoorden, dan is dit de juiste opleiding voor je.

Leer deze wereld kennen.

-Frost-