Maak aanspraak op je eigen leven | student Martijn Muris

December 14, 2015

'In tegenstelling tot allerlei andere kunsten is levenskunst niet vatbaar voor een eenduidige omschrijving. Bovendien heeft het concept een ietwat pretentieuze klank. Iemand die voor zichzelf zorgt door zelfreflectie en een streven naar voortreffelijkheid, is weliswaar bewonderenswaardig, maar kan moeilijk een ‘kunstenaar’ genoemd worden. Bovendien kunnen aan levenskunst geen ‘eigen regels, criteria of stijlvormen’ toegeschreven worden.' (Dohmen in Over Levenkunst)

Op reis

Ondanks de relatieve ondefinieerbaarheid ervan heeft levenskunst grote potentie voor de menselijke cultuur in een samenleving waar traditie, religie en moraal steeds meer worden teruggedrongen. In de module ‘Geschiedenis van de Filosofie’ neemt prof. dr. Joep Dohmen je mee op een reis door de eeuwen, van Socrates tot Sloterdijk, met levenskunst als leidraad.

Nadering van het einde

Ter aanvulling op deze module heb ik dit jaar als keuzeactiviteit een collegereeks van Joep Dohmen gevolgd buiten de muren van de HTF. In het kader van het  programma van Studium Generale van de Universiteit van Maastricht doceerde prof. Dohmen over de (levens)kunst van het ouder worden. Zeer verschillend zijn in deze levensperiode de verhouding tussen vooruit- en achteruitkijken op ons leven, en onze omgang met bezorgheden, verlangens en ambities.  Bovendien worden we geconfronteerd met het verval van ons lichaam en de daaraan gerelateerde nadering van het einde. De invloed die we op onszelf hebben, blijft echter gelijk. Dit is voor mij en mijn bescheiden 19 jaar een soort langetermijndoelstelling geworden, waarop ik de lessen uit de module over het alledaagse leven kan toepassen.

Hek van de dam

Net als de kunst zelf vergt deze module natuurlijk concentratie en openheid, iets wat voor mij in eerste instantie lastig was. Toen het echter tot me doordrong wat me werd voorgeschoteld, was het hek van de dam. Onze levensloop is niet meer vast te leggen in vaste patronen van pieken en dalen en we zijn niet meer afhankelijk van de traditie. De posttraditionele mens maakt aanspraak op zijn eigen leven, niet andersom. Zodra de boodschap van deze module enigszins tot je door begint te dringen, zul je er onvermijdelijk steeds meer gebruik van gaan maken (als je dat niet al deed). Ik raad iedereen aan om hier onderzoek naar te doen, bij de HTF of voor jezelf, ongeacht waar je interesses liggen.

- Martijn Muris  (student 2e jaar, Beleid & Bestuur)-