Actueel

146 Miles Ahead | Beproevingen in de sneeuw, deel 2 | docent Remmelt Kielstra


Docent Remmelt Kielstra reist met zijn vriendin Manon naar de Noordkaap. Met deze actie hopen ze een mooi bedrag binnen te halen voor Serious Request. Remmelt houdt ons op de hoogte van hun avontuur. 3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst: Keep them going!

Remmelt beschreef zijn vertrek en slippartij in zijn vorige verslag. Inmiddels zijn ze de Noorkaap genaderd.

Beproevingen in de sneeuw, deel 2 De avond na onze slippartij hebben we afgesloten met een dronken Fin die ons een lokaal drankje aanbood. Hierna konden we de slaap goed vatten zodat we goed voorbereid waren voor wat waarschijnlijk het verschrikkelijkste van onze reis gaat zijn: Santa Claus village. We hadden ons aangesloten bij een gezellige groep mensen om 's ochtends vroeg te vertrekken naar Rovaniemi om de kerstman eens goed te ondervragen naar zijn ideeen over economische herverdeling. Eenmaal aangekomen bleek het 'dorpje' maar liefst vier kerstmannen te hebben en zo'n dertig souvenirshops. Hier wilden we snel weg wat helaas niet lukte aangezien we na een uur verkeerd te hebben gereden weer uitkwamen bij, je raadt het: Santa Claus village! Nachtmerrie. Maar goed dat we daarna aankwamen bij een prachtig hotel in Inari (Finland).

Meteorietregen Aan het hotel lag een bevroren meer wat ons een perfect zicht bood op een adembenemende sterrenhemel, en dat op een nacht met veel kans om het noorderlicht te zien! Na snel onze auto uitgepakt te hebben, liepen we naar het meer. De sterrenhemel was schitterend. Hoewel het noorderlicht slecht met het blote oog was waar te nemen, kon het camerateam ons prachtige foto's laten zien van de lucht boven ons (met een lange sluitertijd komt het goed in zicht). Bovendien was er een meteorietregen gaande wat, in combinatie met een heldere sterrenhemel, ons een onvergetelijk uitzicht bood.

'Greppelt' Kielstra Haast koorstachtig vertrokken we 's ochtends vroeg om kwart over vier naar Honningsvag; hier wilden we meer van zien! Het weer hielp echter niet mee: het was donker met veel sneeuwstormen. In deze omstandigheden wilden we niet alleen rijden, dus sloten we aan bij een andere groep. Dit leidde ertoe dat we door Noorwegen gegidst werden door niets minder dan een Aston Martin. Helaas moest ik opnieuw mijn auto uit de greppel zien te krijgen na een knal tegen de schuifrail - wat mij de bijnaam Greppelt heeft opgeleverd. De situatie was dit keer iets ernstiger. Door de klap kregen we een lekke band en de auto stond te schuin om er door een andere auto uitgetrokken te worden. De behulpzaamheid van andere teams was ongelooflijk. De een kwam met een krik, de ander met een sleeptouw etc. Ik kon nauwelijks met mijn ogen knipperen of mijn lekke band was vervangen (bedankt Sietske en Wietske!) Daarna probeerden we alsnog de auto eruit te slepen, maar dit mocht niet baten. Gelukkig was de takelwagen er snel; deze was dan ook in de buurt omdat er nog vier andere auto's in de berm waren beland. Na deze heftige tocht door dansend sneeuw en glimmend gebergte kwamen we aan in het havenstadje Honningsvag 30 km verwijderd van de Noordkaap. De leefomstandigheden hier deden onwerkelijk aan, het ligt volledig van de bewoonde wereld afgezonderd en was op deze dag alleen per convooi te bereiken.

Onbereikbaar doel Op de zesde dag van onze reis vertrokken we naar onze eindbestemming: de Noordkaap! Omdat we nogal een kater hadden overgehouden aan de bermvlucht en het weer zeer extreem was, besloten we met een ander team mee te rijden (fantastische mensen wie we zeer dankbaar zijn). Achteraf gezien een goede keus aangezien we niet doorhadden dat we nu linksvoor een zomerband hadden geplaatst! Na 17 km rijden werden we echter geconfronteerd met slecht nieuws: de Noordkaap was niet bereikbaar. Zelfs de sneeuwschuivers konden door de hevige sneeuwval de berg niet op. Nu was het afwachten.. Het zou pas de volgende dag weer mogelijk zijn de kaap te bereiken.

Noordkaap Na het ontbijt volgde de opluchting: de Noordkaap was bereikbaar! De rit erheen liet ons zien hoe relatief alles kan zijn: we beoordeelden een weg bedekt met pakken sneeuw en omgeven door donkergrijze lucht als goed te berijden. Dit veranderde al snel toen we in convooi gingen rijden. Hier heerst de kou absoluut. Het werd onmiddellijk donkerder en de sneeuw leek wel oneindig. Hier was alles verlaten, de kou heer en meester. En toen de Noordkaap! Het leek wel of we bij het hart der winter waren aangekomen, alsof hier alle kou en ijs ontspringt. De wind maakte het bijna onmogelijk er te lopen en de sneeuw sloeg ons in het gezicht. Eenmaal aan de rand van de kaap zag ik de Barentszzee en kon ik niet stoppen ernaar te staren. Net zolang totdat mijn gezicht verstijfde! Wat een uitzicht... Zoveel natuurschoon en alles zo mensvreemd. Het gefotografeer en gejuich van andere teams kon me even gestolen worden, ik keerde mijn gezicht naar de wind en liet mij erdoor omarmen om als onder hypnose te staren naar deze onwerkelijke plek. Deze plek hadden we niet bereikt zonder de hulp van Jaco en Marlies - wat een tocht! Hoewel de Noordkaap het doel van onze reis is, is onze reis absoluut nog niet ten einde. Wat volgt is een tocht door Zweden, een land dat we dolgraag willen verkennen. Wordt vervolgd!

-Remmelt Kielstra-


Nieuw
Recente berichten