Actueel

146 Miles Ahead | Beproevingen in de sneeuw, deel 3 | docent Remmelt Kielstra


Docent Remmelt Kielstra reist met zijn vriendin Manon naar de Noordkaap. Met deze actie hopen ze een mooi bedrag binnen te halen voor Serious Request. Remmelt houdt ons op de hoogte van hun avontuur. 3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst: Keep them going!

Remmelt beschreef zijn vertrek en slippartij in zijn vorige verslagen deel 1 en deel 2.

Beproevingen in de sneeuw deel 3

Na onze overnachting in Jokkmokk verlaten we de poolcirkel, richting het spookstadje Borgvattnet. Maar hierover later meer, want ik loop op de zaken vooruit.

Huskies

Op de achtste dag stond het vertrek van de Noordkaap gepland. Echter, door de extreme weersomstandigheden en een dichte weg werd dit de dag waarop we de Noordkaap bezochten. Hierdoor zouden we 's avonds laat aankomen in Alta (Noorwegen) met kans de geplande sleehondentocht in Alta te missen. Gelukkig was het mogelijk om in de avond achter een zestal fanatieke Atlantische huskies te worden gespannen. Wat een energie! En wat een stank! Zo gedreven als ze waren om te rennen, zo bedreven waren ze in het draaien van drollen. En dat gedurende het rennen! Het gehuil van de huskies bij de start maakte dat we hun energie haast konden voelen, wat onze vermoeidheid onmiddellijk wegnam. Eenmaal vertrokken, konden we genieten van het Noord-Noorse landschap bij nacht. Hoewel het een rustige tocht werd, zorgde het geblaf, gebijt en gegil van de honden voor veel vermaak. Ondanks hun felle voorkomen waren het schatten van beesten die zich maar al te graag lieten aanhalen. Na 15 km te hebben gereden, besloten we de tocht door, pak 'm beet, zo'n dertig huskies te aaien en te knuffelen. Vooral mijn vriendin kon er geen genoeg van krijgen.

-26 graden

De negende dag werd gekenmerkt door ijzel, mist en vermoeidheid. En het was ondertussen -26 graden! We moesten weer veel kilometers maken en het plan van de groep waarmee we rijden om een ijshotel te bezoeken lieten we aan ons voorbij gaan. Zo kwamen we rond half acht aan in het plaatsje Jokkmokk, dat bekend staat om de vele Sami's die er in de winter komen om handel te drijven. Door een gebrek aan tijd hebben we hier helaas weinig van kunnen vernemen en brachten we de avond door met lekker eten en een bezoek aan een prachtig wit kerkje. We sloten de avond af in het gezelschap van een team uit Voorne, met wie we een huisje deelden. Hoewel ze zich bij onze aankomst klaarmaakten om te gaan slapen, stelden ze hun slaap graag even uit, zodat er onder het genot van een stevige borrel stevige verhalen uitgewisseld konden worden.

Spoken

De volgende ochtend, de negende dag van onze reis, vertrokken we naar Borgvattnet. Voor het vertrek wist Mareno, werkzaam bij de camping waar we overnachtten, ons te vertellen dat het dorpje met maar liefst 30 inwoners wemelt van de spoken. Begint niet ieder spookverhaal op deze manier?! De tocht erheen deed ons beseffen dat geen enkele dag zonder ontberingen is. Afgestompt van het vele rijden, werden we genoodzaakt om om te rijden, aangezien de hoofdweg naar het spookdorp bedekt was met gladde ijssel. Uiteindelijk duurde het 14 uur voordat we aankwamen! Een ware spooktocht met als hoogte-/dieptepunt dat we rond 11 uur 's avonds midden in het bos strandden met drie auto's vast in de sneeuw.

Wijze les: rijden in een groep leidt tot veel behulpzaamheid naar elkaar, maar niet per se tot goede beslissingen. Gek hoe naderhand haast iedereen toegaf te weten dat we verkeerd reden, maar desondanks de groep bleef volgen. Eenmaal aangekomen in Borgvattnet wachtte ons een dronken welkomstcomite; de andere teams waren enkele uren eerder aangekomen en al vele biertjes verder. Het dorpje had alles in zich voor een horrorfilm: leegstaande huizen, wereldvreemde inwoners en dronken indringers op doorreis. De volgende ochtend vertrokken we naar Falun, wat de laatste stop voor Kopenhagen zal zijn. Onze reis nadert zijn einde.

-Remmelt Kielstra-


Nieuw
Recente berichten