Actueel

146 Miles Ahead | Beproevingen in de sneeuw, (laatste) deel 4 | docent Remmelt Kielstra


Docent Remmelt Kielstra reist met zijn vriendin Manon naar de Noordkaap. Met deze actie hopen ze een mooi bedrag binnen te halen voor Serious Request. Remmelt houdt ons op de hoogte van hun avontuur. 3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst: Keep them going!

Remmelt beschreef zijn ervaringen in zijn vorige verslagen deel 1, deel 2 en deel 3. Vandaag volgt een filosofische epiloog.

Onze reis is ten einde. Maandag 21 december kwamen we moe maar voldaan thuis. De Noordkaap Challenge heeft in totaal € 109.260,65 opgebracht! Dit geld zal gebruikt worden voor onder andere onderwijsmateriaal, psychologische hulp bij oorlogstrauma’s en trainingen voor docenten om jongeren in landen als Syrië, Congo of Jemen een betere toekomst te bieden. Wij als team 146: Miles Ahead hebben aan dit bedrag bijgedragen door in totaal € 1960,- op te halen. Wij willen hiervoor (naast de andere sponsors) de HTF bedanken voor hun donatie.

Thuis Maar nu we thuis zijn, besteden we onze tijd niet met het bekijken van foto’s, noch met het uitpakken van de auto. In plaats daarvan zijn we bezig te zoeken naar de bonnetjes van alle spullen die we niet meer hebben, en dus ook niet hoeven uit te pakken. Na op de twaalfde dag vanuit Falun te zijn vertrokken richting Kopenhagen, troffen we na een korte stop in Göteborg onze auto leeg aan. Met onze hele auto onder het glas van een ingeslagen ruit, werd ons avontuur abrupt tot een einde gebracht. We wilden zo snel mogelijk naar huis. Zodoende kozen we ervoor Kopenhagen over te slaan en de boot naar Duitsland te pakken wat ons flink wat kilometers rijden heeft gescheeld. Ondanks deze vervelende afloop vragen we ons grinnikend af waarom ze de twee navigatiesystemen, een fles dure whisky, autoradio en zonnebrillen hebben laten liggen en al ons vieze, onwelriekende ondergoed hebben meegenomen! (Niettemin zijn we veel dure spullen kwijt.)

Reizen Naast een bestemming heeft iedere reis een doel. Want we reizen niet alleen om op de plaats van bestemming te komen, maar ook omdat we bepaalde verwachtingen of wensen hebben over een reisbestemming. Bij ons stond de reis allereerst in het teken van een goed doel: het ophalen van geld ten gunste van een toekomstperspectief voor jongeren in oorlogsgebieden. Uiteraard was dit niet ons enige doel met de Noordkaap Challenge. Mijn vriendin en ik wilden vooral Scandinavië verkennen. En hoe! Eenmaal thuis zijn we heel wat ervaringen rijker en begrijpen we het fenomeen sneeuw voortaan anders dan ‘spul om tegen ramen aan te gooien’. Ik zou haast zeggen dat we een soort van achting hebben gekregen voor dit ‘spul’ dat, vanuit de hemel neerdalend, in staat is onze aardbol tot een heuse hel te maken! Het brengt mij bij de bevinding waarmee ik mijn reisverslagen af wil sluiten.

Onze ervaringen met het schitterende landschap van Scandinavië en de wijze waarop zij aan ons verscheen vol sneeuw, kou en verrassingen hebben ons doen inzien wat reizen zo aantrekkelijk maakt. Uiteindelijk reizen we niet alleen om wat er allemaal te zien is op een reis, maar ook om wat er allemaal kan gebeuren tijdens een reis. Reizen is een overgave aan de contingentie: er kan van alles gebeuren zonder dat het hoeft te gebeuren, zodat verhalen ontstaan en onze geest verrijkt wordt met onvergetelijke impressies. Zich bevinden in een dergelijke toestand zorgt ervoor dat het naar huis rijden met een vuilniszak als autoruit even waarschijnlijk is als het spotten van een jonge eland, het aanschouwen van voorbijrazende sneeuwstormen op het noordelijkste puntje van Europa, etc. En zonder het te kunnen verwachten, was dit het doel van onze reis.

-Remmelt Kielstra-


Nieuw
Recente berichten