'Inmiddels weet ik dat het in de filosofie niet alleen gaat om kritisch denken en argumenteren, maar meer om het leren begrijpen van de wereld en om het zoeken naar mijn eigen rol in het geheel' | student Margreeth Menkveld

January 7, 2016

Verdieping

Tijdens mijn sabbatical kreeg ik behoefte om verdieping te zoeken. Mijn hersens te gebruiken, te lezen en te zoeken naar de zin van het leven en de zin mijn leven. ‘Waartoe zijn wij op aarde?” was een vraag die in mijn christelijke opvoeding wel gesteld werd, maar het christelijke antwoord hierop heeft me nooit bevredigd en geïnspireerd.

Leeftijd

Toen ik op internet over de HTF las wist ik meteen dat ik deze opleiding wilde doen. Begin september zat ik sinds jaren weer in de collegebanken met mijn medestudenten. Ik was een beetje bang dat ik met mijn 56 jaar uit de toon zou vallen, maar dat is niet het geval. De leeftijd van mijn jaargenoten varieert van 18 tot 70 jaar, met zeker een kwart 40-plussers. De jonge mensen zeiden in het begin nog wel ‘u’ tegen mij, maar dat duurde niet lang, gelukkig. Het is leuk en verrijkend dat er zulke verschillende mensen in de groep zitten, qua leeftijd, achtergrond, opleiding en levenservaring.

De wereld begrijpen

De colleges die ik tot nu toe heb gevolgd zijn stuk voor stuk heel interessant en boeiend. Het is een feest om elke dinsdag aan te schuiven. Grote filosofen uit heden en verleden, visies op levenskunst, debatteren en argumenteren, het komt allemaal aan de orde. Inmiddels weet ik dat het in de filosofie niet alleen gaat om kritisch denken en argumenteren, maar veel meer om het leren begrijpen van de wereld om ons heen en om het zoeken naar mijn eigen rol in het geheel.

Kennis delen

In eerste instantie had ik me aangemeld voor de kennismakingsmodules, maar ik wil heel graag het eerste jaar helemaal afmaken, en wellicht ga ik daarna door. Om zelf meer te begrijpen van het leven, maar ook om de opgedane kennis en inzichten te kunnen delen met anderen, hoe dan ook.