Actueel

Laat je niets wijsmaken - Jan Bransen | Engelse vertaling is nu verkrijgbaar


Laat je niets wijsmaken. Over de macht van experts en de kracht van gezond verstand, door Jan Bransen. - Nu verkrijgbaar in het Engels: Don’t be Fooled: A Philosophy of Common Sense.

Dit boek is een pleidooi voor ons gezonde verstand. In een mooie afwisseling van verhalende en betogende teksten laat Jan Bransen zien hoe bijzonder maar ook hoe natuurlijk ons gezonde verstand is, en hoe dubieus de vooronderstellingen zijn die ten grondslag liggen aan een zuiver en strikt wetenschappelijk wereldbeeld. Bransen verzet zich tegen een maatschappelijke orde waarin wetenschappelijke expertise steeds belangrijker wordt en ons nuchtere denken meer en meer wordt gewantrouwd. Wetenschappelijke kennis kan dat namelijk niet vervangen, maar hoogstens aanvullen. Hét wetenschappelijke verhaal over de mensheid is immers óns verhaal: een verhaal over emoties, wederzijdse verwachtingen en ons verlangen naar gedeeld begrip. Bransen laat zien dat de gedragswetenschap er goed aan doet de prominente rol van ons gezonde verstand te omarmen.

Jan Bransen is hoogleraar filosofie van de gedragswetenschappen in Nijmegen. Centraal in zijn belangstelling staat het vermogen van ons mensen om na te denken over onszelf en onze wereld. Dat vermogen is verankerd in de praktijk van ons dagelijks leven, maar het kan ook geobjectiveerd worden tot het technisch gereedschap van de wetenschap. In dit boek laat Bransen zien hoezeer ons groeiend vertrouwen op die wetenschap ten koste gaat van ons gezonde verstand. En hij doet dat met een zeldzame combinatie van analytisch-wijsgerige precisie, simpele voorbeelden en een groot verteltalent. Een laagdrempelig boek voor hoogopgeleide lezers. Met enkele voetnoten en een verwijzing naar literatuur.

Auteur Jan Bransen is docent Wijsgerige Antropologie en Toegepaste Ethiek bij de HTF en tevens deelnemer binnen het Kenniscentrum Bildung en Persoonsvorming. Bransen is hoogleraar Filosofie van de Gedragswetenschappen RUN en winnaar van de Socrateswisselbeker 2014.

Bestellen: https://www.bol.com/nl/p/laat-je-niets-wijsmaken/9200000010161463/

Jan Bransen, Don’t be Fooled: A Philosophy of Common Sense

In the debate leading up to the EU referendum in the United Kingdom, the British politician Michael Gove declared that "people in this country have had enough of experts". In the 2016 Presidential campaign in the United States, Donald Trump waged a war against the very idea of expertise. Yet if you are worried about your child's behaviour, don't know which laptop to buy, or just want to get fit, the answer is easy: ask an expert.

Where do we draw the line? Why do we appear to know more and more collectively, yet less and less individually? Has expertise painted itself into a corner? Can we defend both science and common sense?

In this engaging and much-needed book Jan Bransen explores these important questions and more. He argues that the rise of behavioural sciences has caused a sea change in the relationship between science and common sense. He shows how - as recently as the 1960s - common sense and science were allies in the battle against ignorance, but that since then populism and chauvinism have claimed common sense as their own. Bransen argues that common sense is a collection of interrelated skills that draw on both an automatic pilot and an investigative attitude where we ask ourselves the right questions. It is the very attitude of open-minded inquiry and questioning that Bransen believes we are at risk of losing in the face of an army of experts.

Drawing on fascinating examples such as language and communication, money, the imaginary world of Endoxa, domestic violence, and quality of life, Don't be Fooled: A Philosophy of Common Sense is a brilliant and wry defence of a skill that is a vital part of being human.

Bestellen bij uitgever: https://www.routledge.com/Dont-be-Fooled-A-Philosophy-of-Common-Sense/Bransen/p/book/9781138716773 of bij Bol, Amazon, etc.


Nieuw
Recente berichten