'Filosoferen op topniveau' door HTF-student Daniël de Mik

August 7, 2017

'Aan een groot deel van de gevaren in de bergen valt weinig te doen. Zolang je je kop erbij houdt weet je in ieder geval zeker dat jijzelf er alles aan hebt gedaan om veilig het einde van je bestemming te bereiken.' HTF-student Daniël de Mik beklom de Wildspitze, (3774 meter!) de Dahmannspitze en de Fluchtkogel en beschreef zijn (existentiële) ervaringen in een blog.

Het leven is te kort om stil te zitten

Het leven is te kort om stil te zitten. Dit is de reden dat ik altijd op zoek ben naar nieuwe ervaringen. Tuurlijk doe ik niet zo heel veel met dit motto als ik weer eens op de bank de zoveelste aflevering van ‘Better Call Saul’ lig te consumeren, maar het is een stok achter de deur.

De bergen in

Al jaren loop ik met het idee rond om bergen te beklimmen. Elke keer als ik in de buurt van een berg was voelde ik een vreemde aantrekkingskracht. Een bijna oncontroleerbare drang om op de top te geraken. En zoals bij zoveel fantasieën bleek fantaseren op den duur onvoldoende. In eerste instantie hield bergklimmen mij op afstand, omdat ik geen partner kon vinden. Een klimmaatje. Vaak bleken tijd en financiën voor velen toch een obstakel. Dan maar alleen. Via een organisatie boekte ik een cursus alpinisme (bergklimmen in de Alpen) in de hoop daar gelijkgestemden tegen te komen. Ondertussen had mijn motto mij er ook toe aangezet een opleiding te starten bij de HTF en was dit natuurlijk een uitstekende kans om de school op een hoger niveau te promoten. Ik draag de HTF een warm hart toe en droeg hun vlag dan ook met liefde de bergen op.

Onwerkelijk

De uitvalsbasis van cursus was Vent in Oostenrijk. Een klein idyllisch dorpje aan het einde van een dal vlakbij de grens met Italië. Gelijk bij aankomst moest ik hard mijn best doen een metafysische crisis af te wenden. Omgeven door bergtoppen, groene velden en een strak blauwe lucht zag alles er te mooi en bijna onrealistisch uit. Even was ik bang dat ik gewoon met een virtual reality bril nog thuis op de bank lag. Of dat ik als een legbatterij lag te drijven in een roze substantie met een stekker in mijn hersenstam à la ‘The Matrix’. Zoveel schoonheid tegelijk was moeilijk te bevatten. Het was een soort esthetische overbelasting. Gelukkig zaten de dagen vol genoeg met oefeningen en nieuwe ontmoetingen dat er in de loop van de eerste paar dagen gewenning optrad.

Bergführers

De ‘bergführers’ hielden er een bijna stoïcijnse levensvisie op na. Aan een groot deel van de gevaren in de bergen valt weinig te doen. Zolang je je kop erbij houdt weet je in ieder geval zeker dat jijzelf er alles aan hebt gedaan om veilig het einde van je bestemming te bereiken. Jezelf druk maken over de wispelturigheid van Moeder Natuur is dan zinloos. De kosmos doet wat ze wil. Vooral Sebi had zelden een expressie op zijn gezicht en hield zijn lippen vaak kaarsrecht op elkaar. Hij hield zijn emoties en zijn reacties op die emoties goed onder controle. Behalve dan als wij iets spannend of eng vonden, dan draaide hij zich snel om om een sadistische grijns te verbergen. Een man naar mijn hart.

Lees het hele verslag> klik hier

Bekijk de videobeelden> klik hier