“Ik krijg daar woorden voor de gevoelens die ik heb” | Interview met terugkerend student Bo Kok.

August 11, 2019

Bo Kok is toekomstig derdejaars student Cultuur en Media en loopt stage bij reisorganisatie Via Ella. Bo zou beginnen aan haar derde jaar bij de HTF, maar in plaats daarvan koos ze voor een tussenjaar in Nieuw-Zeeland. Lees hier waarom ze ging en waarom ze er naar uit kijkt om weer terug te komen. Door Daniël de Mik.

Waarom een tussenjaar?

“Mijn vriend en ik pasten acht maanden lang op een huis en die tijd zat er bijna op. Tegelijkertijd had mijn vriend zijn baan opgezegd, omdat hij met burn-out klachten kampten. We hadden beide geen baan en geen huis dus dit was het perfecte moment voor een lange reis. Ik heb er wel lang over na moeten denken omdat ik echt mijn school niet op zij wilde zetten. Ik zeg altijd dat je bij mij op nummer twee staat en mijn studie op nummer één. Maar na veel gepraat met mijn vriend realiseerde ik mij ook dat dit moment mijn kans was voor een reis van deze lengte.”

“Ik heb er wel lang over na moeten denken omdat ik echt mijn school niet op zij wilde zetten.”

Waarom Nieuw-Zeeland?

“Al heel lang wilde ik naar Nieuw-Zeeland en dat doe je niet even in een paar weken. Dat is een hele onderneming. Gelukkig zijn we vooraf ook nog een maand op vakantie geweest in New Jersey”

Was Nieuw-Zeeland dan geen vakantie?

“Nieuw-Zeeland was reizen en New Jersey was vakantie. In New Jersey waren we echt toerist. We waren daar om lekker niks te doen en te ontspannen in de zon. In Nieuw-Zeeland ben je een levensstijl aan het creëren. Je bent bezig met leven in een auto. Het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Je bent daar niet de hele dag in een euforische staat. Waar slapen we vanavond? Wat eten we vandaag weer? We zijn in vijf maanden tijd maar drie keer uit eten geweest. Ik ben wel lekker parachute gaan springen en met dolfijnen gaan zwemmen.”

Welke filosoof heeft je daar het meeste bezig gehouden?

“Weet ik eigenlijk niet. Ik heb wel veel nagedacht over de natuurtoestand van Rousseau, maar ben daar nog niet over uitgedacht. Op reis ervoeren wij veel vrijheid en ruimte en dat zet je aan het denken in hoeverre meer of minder vrijheid nodig is in een samenleving.”

“Op reis ervoeren wij veel vrijheid en ruimte en dat zet je aan het denken”

Wat heb je geleerd op je reis?

“Dat Nederland erg is afgekaderd met regels. Voor alles heb je een vergunning nodig. Elke dakkapel moet wel dezelfde kleur hebben bijvoorbeeld. In Nieuw-Zeeland zie je een krot naast een kasteel, naast een tiny house, en weer naast een twee-onder-één-kapwoning. Het voelde voor ons daar veel minder op de huid. We ervoeren daar echt een ander soort ruimte. Terug in Nederland voelde het in het begin heel erg alsof wij faalden om dat gevoel vast te houden. Ik leerde dat je niet zo maakbaar bent als dat je zou willen. Dat je gevoel heel erg beïnvloed wordt door je omgeving en dat het niet erg is om je hier anders te voelen dan daar.”

Waar kijk je het meest naar uit nu je je studie weer oppakt?

“Ik zeg tegen iedereen altijd dat ik tijdens mijn reis maar één ding heb gemist en dat is mijn studie. Studeren maakt mij echt een blijer mens. Ik ben zoveel gelukkiger sinds ik naar de HTF ga. Ik krijg daar woorden voor de gevoelens die ik heb en word intellectueel uitgedaagd op een niveau dat ik nog niet eerder heb mogen ervaren. Ik vind dat bijzonder mooi.”