Creatief Denken en Schrijven - 4 modules v.a. 19 nov. | korting bij aanmelding vóór 20 okt.

Wil jij altijd nog eens een boek, artikel of blog schrijven, maar kun je wat hulp gebruiken op het gebied van stijl, structuur en creativiteit? Dan zijn deze modules (start nov. 2019) misschien iets voor jou. Meld je snel aan!

> VROEGBOEKKORTING € 50,00 bij inschrijving vóór 20 okt. 2019

> Bij inschrijving voor 2 modules: BOEK 'LEREN FILOSOFEREN' GRATIS

> Bij inschrijving voor 4 modules: € 100,00 KORTING (plus bovenstaande)

Creatief Denken 1

Aan de hand van een unieke brainstormmethode leren studenten van een erkende trainer Creatief Denken, hoe zij tot creatieve, onderscheidende en innoverende ideeën komen. Deze ideeën dienen als basis voor (elke willekeurige) multimediale productie. Doorbreken van vaste denkpatronen. We kiezen voorbeelden van actuele, maatschappelijke ontwikkelingen en leren daar een originele (probleem)vraag bij te formuleren. We oefenen met verschillende Total Brain Box-technieken. Hierdoor leren studenten onder meer vaste patronen van denken te doorbreken.

Creatief Denken 2

Filosofische theorieën leren gebruiken om zelf nieuwe denkkaders te ontwikkelen. Deze module is een vervolg op de module ‘Creatief Denken I’. Waar je bij dit eerste vak leert hoe je tot een nieuw idee komt, leer je in dit vervolg hoe je bestaande ideeën ‘kantelt’ en ‘omdenkt’. Het vak concentreert zich op de vraag hoe je bestaande ideeën vanuit een ander perspectief kunt belichten, maar ook hoe je bestaande ideeën kunt ombuigen tot een nieuw perspectief.

Creatief Schrijven

Studenten beginnen bij de basis: het leren schrijven van een goed verhaal, ongeacht of dat een blog is, een LinkedIn-profiel of een journalistiek verslag. Ze leren aan welke voorwaarden een goed verhaal moet voldoen, wat de componenten zijn, hoe je een verhaal voorziet van creatieve ingrediënten en op welke valkuilen ze moeten letten. Studenten leren hoe ze zelf een goed verhaal met een origineel begin, midden en eind kunnen schrijven. Verder maken kennis met non-fictie schrijven, dankzij een gastcollege van auteur en journalist Marlies Kieft (schreef in 2017 het boek Anders mooi). Aan de hand van een vast stappenplan waarin de verschillende (journalistieke en literaire) componenten worden besproken, analyseren en ontleden we bestaande, verdiepende verhalen. Vervolgens gaan we zelf aan de slag en schrijven we in de besproken stappen een kort verhaal.

Interviewtechnieken

Je leert in deze module hoe je moet interviewen. Een belangrijk on- derdeel hiervan is: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen (LSD-methode). Na afloop van deze module weten studenten welke vragen (open en gesloten) je wanneer het beste kunt inzetten, wat goed luisteren is en hoe je dat moet doen. Hoe werkt goed samenvatten, wanneer vraag je door en hoe doe je dat? Je leert verschillende technieken in te zetten om alle informatie boven water te halen, die nodig is voor een gebalanceerd verhaal. Daarnaast is het bij uitstek filosofisch om je bezig te houden met het stellen van vragen en het bepalen van de positie, zwaarte en context van de vraag en het antwoord. Aan de hand van theorie en rollenspellen behandelen we de verschillende aspecten van luisteren, samenvatten en doorvragen. We ontleden gesprekken van meester-interviewers uit de wereld van de journalistiek.

De docenten zijn Ellen van Dalen en Leon Heuts

Meld je snel aan!

#schrijven #cenken #creatiefdenken #creatiefschrijven #filosofie #htf #toegepastefilosofie #leonheuts #ellenvandalen #kortong