Phronèsis - Vakblad voor Toegepaste Filosofie nr. 8 | een nieuwe koers

October 21, 2019

Phronèsis - Vakblad voor Toegepaste Filosofie nr. 8 is uit. Phronèsis heeft een nieuw jasje: een handzaam formaat, een frisse layout en veel smaakvol beeldmateriaal.

Deze uitgave:

Een interview met filosoof Maarten Boudry (door Daniël de Mik), het hoofdartikel over publieksfilosofie door Leon Heuts en interessante bijdragen van studenten en de docenten, een filmrubriek, agenda, boekenplank en meer. Lezen!

Publieksfilosofie

Hoe kunnen we beter beginnen met het vakblad dan met een artikel van Leon Heuts, die pleit voor een andere publieksfilosofie. Die gaat verder dan: hoe vertaal ik filosofie naar een breed publiek (hoe belangrijk die vaardigheid ook is). Maar eerder: wat betekent interactie met de wereld voor mij als filosoof? Leon Heuts werkt o.a. als docent en coördinator Cultuur & Media bij de HTF.

Maarten Boudry

HTF-student Daniël de Mik gaat in gesprek met wetenschapsfilosoof en publicist Maarten Boudry (‘Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat’-2019), over het overdrijven van onze zorgen, de vrijheid om te spreken en gelegenheidspositivisme.

Vliegschaamte

Docent Milieu-ethiek en coördinator Marc Davidson raadpleegt filosofen rond het thema 'vliegschaamte'.

Begrip maakt mensen zachter

Eva Pallandt, docent en coördinator Onderwijs, interviewt student Natalie Heevel over haar afstudeeronderzoek. Natalie schreef over Aristoteles en Nussbaum, en deed onderzoek naar het effectvan haar eigen filosofielessen op de filosofische vaardigheden van leerlingen.

Het konijn en de koplampen

'Een optimistische grondhouding kun je leren' door student Alex Passchier.

Uit de filmkast

Een nieuwe rubriek met filmtips en reviews.

De Boekenplan

Student Arend Steunenberg bespreekt 'Wandelen, een filosofische reisgids' (Frédéric Gros-2013)

Filosofie op straat

Filosofie is overal. Citaten en voorbeelden uit het dagelijks leven.

........................................................................................................................................................

Phronèsis wil een leidraad zijn in de huidige complexe maatschappij. Hét vakblad voor toegepaste filosofie is nauw verbonden met de HTF. Filosofie-in-bedrijf dus. In de nieuwe opzet, Phronèsis als vakblad, is gekozen voor een handzaam formaat en een nieuwe layout.

Hoofdredactie: Yessie van den Branden.

Bestel Phronèsis #8 in digitale of papieren versie of abonnement via de webshop.