Actueel

Wat gaat er allemaal vooraf aan geweld? | HTF-student Coco Harmsen


Door: Coco Harmsen (eerstejaars)

Nadenken Ik ben muzikante, noem het artiest. Daarnaast ben ik stemcoach. En mensen-, dieren- en ecorechtenactivist. Al sinds ik besta, denk ik na. Over van alles eigenlijk, maar het meeste over de vraag waarom de mens doet wat zhij doet. Waarom we volgens bepaalde principes leven, die elke eeuw weer veranderen en toch onveranderd blijven. Waarom een stoel ‘stoel’ heet en waarom kinderen niet serieus genomen worden. Als kind ervoer ik de wereld vooral als een oneerlijke plek. Als zesjarige sloeg ik dan ook met enige regelmaat met mijn kleine vuistjes op tafel, met name als iemand weer eens iets zei wat mijn ziel absoluut niet kon verdragen, maar wat ik in geen enkele taal kon uitdrukken.

- Al sinds ik besta, denk ik na. Over van alles eigenlijk, maar het meeste over de vraag waarom de mens doet wat zij/hij doet. -

Waar ik gaandeweg achter kwam, is dat de gevestigde orde liever niet heeft dat zij geconfronteerd wordt met de discrepantie tussen imago en actie. Ik heb leren inzien hoe maatschappelijke en sociale problemen zich ontwikkelen en hoe belangrijk het is om op jonge leeftijd empathie te ontwikkelen. Ik ervoer het gevaar van het onderdrukken van kwetsbaarheid en ik denk redelijk goed te begrijpen waarom een mens in staat is dingen te doen die het daglicht niet kunnen verdragen. De mens staat, mijn ziens, niet op zichzelf, omdat elke keus een oneindige opstapeling aan gebeurtenissen met zich meebrengt, die zich hebben voltrokken alvorens men een keus maakt. Hiernaast spelen omgeving, emoties, ervaringen, DNA en intelligentie ook nog eens een cruciale rol.

- Welk maatschappelijk handelen, goedkeuren en onderdrukking dragen bij aan de keuze van een kind van 17 om met een automatisch geweer zijn schoolgenoten te doden? -

Gerechtigheid

Hoewel ik in het dagelijks leven mijn oordeel snel klaar heb, ben ik ook groot fan van ‘bekijk-het-eens-vanuit-een-ander-perspectief’ en heb ik een fascinatie voor onderwerpen die taboe zijn. En omdat ik een utopisch beeld van de wereld heb, vind ik het interessant te kijken hoe geweld ontstaat. Hoe ziet geweld eruit? Waar komt geweld vandaan? Is geweld altijd onzinnig? Welk maatschappelijk handelen, goedkeuren en onderdrukking dragen bij aan de keuze van een kind van 17 om met een automatisch geweer zijn schoolgenoten te doden? Of besluit zich aan te sluiten bij een extreemrechtse organisatie? Wat gaat er allemaal vooraf aan geweld, wat niet gezien wordt omdat er binnen de samenleving een limiet bestaat aan het kunnen begrijpen van de mens? Zijn wij überhaupt in staat om deze complexe materie te kunnen overzien? Is het gerechtvaardigd om te stellen dat een individu schuldig is, of is een hele samenleving verantwoordelijk voor de actie(s) van één persoon? In hoeverre moet je gerechtigheid na willen streven? En wat is gerechtigheid eigenlijk? Geeft het westerse denken een antwoord op deze vragen of zijn we toe aan een radicaal andere denk- en doemethode?

- Sinds ik een opleiding aan de HTF volg, is de wereld zich voor mij gaan ontvouwen en begrijp ik veel beter wat er in de samenleving plaatsvindt. -

Wraak Toen ik benaderd werd om een muzikale bijdrage te leveren aan een serie van HUMAN, was ik verrast te horen dat Guus van der Steen en Stef van Es, met wie ik een multidisciplinair kunstenaarscollectief vorm, ook gevraagd waren voor deze reeks. Guus zijn tekst gaat over een jongen die op een dag besluit het vuur te openen op zijn schoolgenoten. Als legitimatie voor zijn daad verwijst de jongen naar de werken van de beroemde Westerse filosofen: zijn daad is op te vatten als wraak op hun bestaan. Ik heb met veel plezier de tekst van Guus gelezen en geïnterpreteerd. Sinds ik een opleiding aan de HTF volg, is de wereld zich voor mij gaan ontvouwen en begrijp ik veel beter wat er in de samenleving plaatsvindt. Inclusief mijn eigen denken daarover.

_______________________________________________________________________________________

Lees HIER meer over de serie van Human.

.

.

.

#htf #filosofie #utrecht #toegepastefilosofie #cocoharmsen #student

Nieuw
Recente berichten