Actueel

“Filosofie is belangrijker dan ooit."- Yuval Noah Harari in gesprek met Adriaan van Dis in DWDD


Historicus, futuroloog en bestsellerauteur Yuval Noah Harari was te gast bij Adriaan van Dis, die tijdens De Wereld Draait Door weer een aflevering mocht presenteren van zijn legendarische boekenprogramma ‘Hier is… Adriaan van Dis’. Het gesprek was te zien op 4 februari bij BNNVARA. Hariri zei dit over de toekomst van filosofie:

“Filosofie is belangrijker dan ooit. We hebben steeds meer filosofische vragen waar filosofen millennia lang over debatteerden zonder veel gevolgen voor het dagelijks leven. Maar die vraagstukken worden nu technische problemen. Je hebt een zelfrijdende auto, twee kinderen steken plotseling over. De auto kan uitwijken, maar zal dan twee bejaarden op de stoep aanrijden. Wat moet de auto doen? Over dit soort dilemma’s werd duizenden jaren over gediscussieerd, zonder dat het invloed had op het gedrag van mensen.

Want je kunt wel zeggen: dit moet je prioriteit zijn. Maar op het moment zelf handel je niet vanuit je ratio. Je handelt vanuit je primaire emoties. Voor zo’n auto kun je een commissie samenstellen van de beste filosofen. Die laat je het probleem bespreken en de best mogelijke uitkomst formuleren. Als je dat in het algoritme invoert, weet je 100% zeker dat het algoritme altijd zal doen wat de filosofen hebben besloten. Bij mensen heb je die zekerheid nooit.

Filosofen zijn dus harder nodig, en ze hebben meer verantwoordelijkheid. Vroeger konden ze vrijelijk discussiëren vanuit de geruststellende gedachte: mensen doen toch niet wat ik zeg. Dus wat maakt het ook uit. Nu doet het er wel toe. En over 20 jaar kun je de filosoof misschien vervolgen als die de auto verkeerd instrueerde.”

Bekijk de uitzending: https://www.youtube.com/watch?v=oKlg6POCW3U


Nieuw
Recente berichten