Summer School Persoonsvorming 13 t/m 17 juli | UTRECHT

Vijfdaagse Summer School Persoonsvorming door Joep Dohmen en Sjoerd Slagter.

Identiteit en verlangen:

WIE WIL IK ZIJN?

Wat voor persoon wil zijn en waarom eigenlijk? Hoe geef ik vorm aan mijn leven? Hoe maak ik onderscheid tussen een authentiek willen en nep-begeertes? Hoe spelen 'belangrijke anderen' een rol in mijn leven? Wat is mijn speelruimte en hoe voorkom ik dat mijn zelfbepaling ontspoort?

Al deze urgente vragen raken op de een of andere manier aan het proces van persoonsvorming. Dat is dan ook de rode draad van deze filosofische cursus: hoe word ik wie ik ben en wat kan ik in dat proces zelf sturen?

Ons moderne zelfbeeld heeft iets dubbelzinnigs en tegenstrijdigs: aan de ene kant domineren keuzevrijheid, verlangens en ambitie. Aan de andere kant doen neurowetenschappers een sturend 'ik' af als een illusie. Wat blijft is de vraag: wie ben ik echt en wie of wat stuurt mij? Hoe kan ik door een actieve houding mezelf toe-eigenen en wanneer lukt dit niet? In deze zomercursus onderzoeken we de filosofische antwoorden van Socrates tot en met Sloterdijk.

Voorkennis van de filosofie is meegenomen maar niet vereist.

De cursus is bedoeld voor iedereen, van jong tot oud, die zich interesseert voor de kwaliteit van leven en op zoek is naar een filosofische verdieping van zijn persoonlijke ontwikkeling.

Praktische informatie:

Prijs: 500 euro (inclusief koffie en thee, lunch, afsluitende borrel met hapjes).

De reader en het boek van Joep Dohmen zijn bij de prijs inbegrepen.

Tijd: maandag 13 juli t/m vrijdag 17 juli 2020

Dagindeling: 9.00 - 17.00 uur

Locatie: Vondellaan 174, Utrecht

MEER INFORMATIE >> https://www.hogeschoolvoortoegepastefilosofie.nl/summerschool

Docenten:

Joep Dohmen is emeritus hoogleraar

Wijsgerige en Praktijkgerichte Ethiek

aan de Universiteit voor Humanistiek.

Hij is Lector Bildung aan de Hogeschool

voor Toegepaste Filosofie, Hoofd van

het Kenniscentrum Bildung en een

bekend auteur.

​​Sjoerd Slagter is voormalig voorzitter

van de Raad voor Voortgezet Onderwijs

(VO-raad), docent aan de Hogeschool

voor Toegepaste Filosofie en directeur

van het Instituut voor Toegepaste

Filosofie. Hij is een ervaren topbestuurder

in onderwijs en zorg, en auteur.