Actueel

Coronacrisis en de culturele sector: dit zijn de gevolgen volgens een directeur, econoom en filosoof

Ondanks de negatieve economische gevolgen die de coronacrisis nu veroorzaakt voor de culturele sector, biedt het ook kansen. Wat is het belang van de culturele sector? En in hoeverre maakt deze in tijden van corona een versnelde ontwikkeling door? NH Nieuws legde de vraag voor aan directeur van Cultuur + Ondernemen Titia Haaxma, cultureel econoom Arjo Klamer en filosoof Marjan Slob. De laatste twee zijn als docent verbonden aan de HTF.

"We leven in een uitdagende tijd voor de culturele sector. De sector lijdt onder de coronacrisis, terwijl wij kunst juist zo hard nodig hebben. Kunst kan uitdrukken wat leven is. Kunst raakt je op een unieke manier. We hebben kunst nodig om ons bestaan te vieren. Ons verbonden te voelen. Kunst verbindt, overstijgt en overkoepelt.

Economie is belangrijk, maar meer als voorwaarde voor dingen. De economie zorgt ervoor dat het leven loopt. Dat je veilig bent, een dak boven je hoofd hebt, dat je kan douchen enzovoort. Maar het leven is wel meer dan dat. Het is meer dan gewoon kunnen bestaan. Kunst en cultuur zorgt ervoor dat wij het leven kunnen vieren. Neem bijvoorbeeld een festival: doordat je samen hetzelfde meemaakt, creëer je verbondenheid. Je luistert met elkaar naar dezelfde muziek en voelt je hierdoor met elkaar verbonden. Dat maakt je gelukkig.

Als wij geen kunst zouden hebben, dan zou dat voelen als een soort amputatie. We zullen er niet aan dood gaan, maar we zullen een taal gaan missen of gevoel voor de veelzijdigheid van het menselijk bestaan. Waar het in de economie gaat om het onpersoonlijke, een neutraal ruilmiddel in de vorm van geld dat aan iedereen gegeven kan worden, gaat het in de kunst en cultuur juist om het hoogstpersoonlijke en tegelijkertijd het meest menselijke wat er is. Cultuur is het beleg op de boterham. Hetgeen dat het leven mooi maakt."

Lees het hele artikel en bekijk de interviews op NH-Nieuws.nl>

Nieuw
Recente berichten