Margôt van Schalkwijk - afscheid van een geliefde (mede)student en een kleurrijk mens.

May 7, 2020

Op 30 april j.l. hebben we, tot ons grote verdriet, afscheid moeten nemen van onze geliefde (mede)student Margôt van Schalkwijk. Margôt was al geruime tijd ernstig ziek.

Margôt was iemand die je je herinnert. Vanaf haar eerste aanwezigheid op de open

dag tot de ontroerende diploma-uitreiking in Hospice Utrecht in maart jongstleden, ieder contactmoment staat in ons geheugen gegrift.

Margôt startte in sept. 2015 met de Bachelor Toegepaste Filosofie. Ze werd gegrepen door de filosofie en wilde het doorgronden. Ze maakte daarnaast deel uit van de redactie van ons tijdschrift Phronèsis en was zeer betrokken bij het organiseren van open dagen en symposia. Haar positiviteit was voor ons een geschenk. Als jonge, startende organisatie heb je steun en enthousiasme nodig om door te zetten en vol te houden, zeker tijdens een stevig accreditatietraject. We hebben haar opbouwende woorden, altijd vergezeld van een lach, als steun ervaren.

Phronèsis, de naam van ons vakblad waaraan Margôt als redactielid haar bijdrage leverde, is een begrip dat door Aristoteles werd gebruikt. Praktische wijsheid of ook wel morele verstandigheid, het effect van een denkend leven: ‘proberen al denkend ons eigen handelen en dat van anderen positief te beïnvloeden’. En dat deed Margôt. Met hart en ziel. Met een stralende en warme energie die in je geheugen bewaard, en als zonlicht op je huid voelbaar blijft.

Docent Joep Dohmen schreef in zijn afscheidswoord: "Margot was ook een vitale hedonist, een levensgenieter die haar levenslust het liefst met geliefden en vrienden deelde! Zo wil ik haar ook zelf het liefst gedenken: als een filosofische levenskunstenares en als een voorbeeldfiguur voor haar medestudenten. Margot: dank je wel voor wie je was."

We wensen familie, vrienden en iedereen die haar liefhad veel sterkte toe.

______________________________________________________

Het artikel van Margôt over praktische wijsheid is te vinden in Phonèsis - tijdschrift voor Toegepaste Filosofie - uitgave 1. Het is gratis te downloaden via onze webshop