Beleidsmaker in houthakkerstenue | filosofie in het onderwijs - door HTF-student Remco van Rhee.

Eerstejaarsstudent Remco van Rhee ging terug naar zijn middelbare school, lyceum Kennemerland, om mee te kijken met docent Meike tijdens haar lessen Filosofie. Na afloop van de lessen mocht hij ' nablijven' om met haar in gesprek te gaan over de rol van filosofie- en burgerschapsonderwijs.

'Het is niet de eerste keer dat ik op deze school nablijf voor een gesprek met de docent. Deze keer echter op mijn verzoek en ik stel de vragen. Na drie lesuren meekijken, krijg ik middels dit interview nog meer verdieping inzake het onderwijs, docentschap en filosofie op de middelbare school.' Een enerverende en inspirerende schooldag, samengevat in 10 minuten.

Een docent als Meike maakt het verschil. Het is mooi om naar te kijken. Ik vind het zelf ook iets moois, onderwijs. Kennisoverdracht. Ik begeleid al enige jaren jongeren. Vastgelopen jongeren of jongeren die juist bezig zijn het optimale van hun talenten te benutten. Altijd 1-op-1. Fantastisch om te mogen doen. Om mensen te zien groeien en daar een onderdeel van te zijn. Vandaag heb ik ook zoveel bijzondere mensen ontmoet en gesproken.

Beleidsmaker in houthakkerstenue

Ik zou graag iets in het onderwijs doen, maar dan als beleidsmaker in houthakkerstenue. Ik heb nog even te gaan. Net als mijn klasgenoten van vandaag. De filosofie dient zich niet altijd vanzelf aan en van de overheid hoeven deze jongeren qua filosofie niet veel te verwachten. Toch zie je een tegenbeweging op mijn generatie. Niet alles hoeft in dollartekens uitgedrukt voor de club die er zometeen aankomt. Er ligt wel een taak voor de overheid als het de filosofie betreft. Geef vorm, een kader waarmee docent en leerling niet alleen een interessant vak in handen hebben, maar ook een reëele beroepskeuze.

De filosofie dient zich uiteindelijk wel weer een keer aan. Zoals nu. Filosofie bestaat ook bij de gratie van nood en context. De Marken, Kasja’s en Samuel Paty’s van morgen zijn nu al bezig met ethiek en esthetiek. Misschien nog niet heel bewust, maar het begin is er. Het komt wel goed allemaal. Dat heb ik vandaag gezien. Hier. Op deze plek.'

Bekijk ook de website waar de opdracht Oriëntatie op Onderwijs door Remco is uitgewerkt: https://remcorhee.nl/htf/onderwijs/

Met dank aan het Kennemerlyceum,

Meike Kerkkamp en de leerlingen van 4H1, 4H2 en 4V2.://remcorhee.nl/htf/onderwijs/