Actueel

HTF-docent Marjan Slob presenteert haar nieuwe boek: De lege hemel - over eenzaamheid.


HTF-docent Marjan Slob presenteert haar nieuwe boek De lege hemel - over eenzaamheid.


De ene mens is de andere niet, dus lijden zij ook op verschillende manieren aan zoiets naars als eenzaamheid. Hou dat in de gaten bij goedbedoelde overheidsacties om dit ‘probleem’ op te lossen, schrijft Marjan Slob (Volkskrant)


De lege hemel van Marjan Slob is een kleine filosofie van de eenzaamheid. Het woord ‘eenzaamheid’ zingt rond. Bezorgde beleidsmakers nemen maatregelen om de eenzaamheid onder geïsoleerde hoogbejaarden en gamende jongeren te ‘bestrijden’. Het begrip zelf wordt echter maar weinig onderzocht.

In haar nieuwe boek doet filosoof Marjan Slob dat wel. Ze presenteert ‘eenzaamheid’ als het droevige gevoel dat je krijgt wanneer je een tekort aan verbondenheid ervaart. Slob ziet eenzaamheid echter ook als een verschijnsel dat belangrijke menselijke talenten aan het licht brengt. Wanneer je eenzaam bent, lijd je immers aan wat er níét is, en dat getuigt van zelfreflectie en voorstellingsvermogen.


Met lichte toets bespreekt Slob (auteur, columnist Volkskrant en docent bij de HTF) grote denkers als Blaise Pascal, Daniel Dennett en Simone de Beauvoir. Inzichten in de menselijke conditie vult zij aan met voorbeelden uit romans, films en popsongs. Heel precies legt ze verrassende verbanden tussen eenzaamheid, podiumvrees, maskers, selfies, ruimtereizen en getut op dames-wc's. Met David Bowie als gids die weet hoe je kunt spelen met je onvermijdelijke verlorenheid. (uitgeverij Anbo Anthos)


Marjan Slob is filosoof, auteur, columnist bij de Volkskrant en docent Wijsgerige Antropologie en Openbaar Bestuur (Gelijk hebben en gelijk krijgen) bij de HTF.


De lege hemel - Over eenzaamheid (uitgeverij Anbo Anthos) is voor € 20,99 te bestellen bij je lokale boekhandel of via www.bazarow.com

Nieuw
Recente berichten