top of page

Zaterdag 10 november 2018

'Alles of Nietzsche - Heeft Nietzsche nog zin in deze tijd?'

In een meeslepende tekst kondigt Nietzsche bij monde van de ‘dolle mens’ de dood van God aan: een historische gebeurtenis in de geschiedenis van de mensheid en het begin van het postmodernisme. Deze cesuur werpt grote vragen op omtrent de toekomst van de mensheid: zijn we op weg naar de totale zinloosheid of slagen we erin het nihilisme te overwinnen?

Wat kunnen we 150 jaar later nog met Nietzsche? Betekenen zijn ideeën nog iets voor de huidige manieren van leven in een steeds verder globaliserende, neoliberale samenleving? Heeft Nietzsche vandaag de dag nog zin? En zo ja, welke dan?

Deze vragen naar de toepasbaarheid van Nietzsche hebben we - bij het verschijnen van de recente nieuwe vertaling van De vrolijke wetenschap - voorgelegd aan de vier bekendste Nietzsche-commentatoren van ons land: Joep Dohmen, Henk Manschot, Henk Oosterling en Paul van Tongeren. Als dagvoorzitter trad op: Hannah Achterbosch.

Aan de hand van een aantal aforismen van Nietzsche namen de sprekers de (uitverkochte) zaal mee in Nietzsches gedachtegang t.a.v. diverse thema's. Wat waren belangrijke speerpunten in zijn werk, wat is het bijzondere, het kenmerkende aan de benaderingswijze van Nietzsche? Gaat het om zijn gedachtegoed of reikt Nietzsche vooral een leefwijze aan? Of moet je zijn werk vooral zien als een methode aan om constructief en kritisch na te denken? 

De verschillende standpunten van de sprekers en de bezielende leiding van de dagvoorzitter maakten dat de forumdiscussie spannend bleef tot het laatste moment.   

Een verslag en videoimpressie wordt binnenkort geplaatst op deze pagina.

Downloads:

Verslag: Bernadette Vieverich​

Tekst presentatie Joep Dohmen

Aanvullende tekst 'De vrolijke wetenschap' Joep Dohmen

Presentatie Henk Manschot

Presentatie Paul van Tongeren

Foto's: Nick de Jong en Marjan Hengeveld

Video: Emma Dekker